2011. július 15., péntek

Csodagyümölcs - Synsepalum dulcificum


A csodagyümölcs, vagy csodabogyóként ismert növény Dél-Afrikából származik, és egy igen különleges tulajdonsággal bír. Édessé teszi az amúgy keserű vagy savanyú ételeket!

Ez a képessége a miraculin nevű cukorhelyettesítőnek köszönheti, amely a bogyók húsában található. Bizonyos feltételezések szerint megváltoztatja a nyelv édesség érzékelőit, ami miatt azok a savanyú ételekre reagálnak. Ez a hatás 15 perctől akár egy órán át is kitart.

Maga a növény egy akár 6 méteresre is megnövő cserje, azonban eredeti élőhelyén kívül ennek általában csak a felét éri el. Sima tapintású levelei 5-10 cm hosszúak, virágai barnák. A termések 2 cm-esek, és mindegyikben egyetlen, nagy méretű mag található.

Dél-Afrikában pálma bor édesítésére használják, de a gyógyászatban is próbálkoznak hasznosításával mivel elnyomja a kemoterápia után fellépő kellemetlen fémes ízt a szájban, és cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják. Éppen emiatt kereskedelmi forgalomba próbálják hozni édesítőként, amit az nehezít, hogy a miraculin hő hatására fokozatosan lebomlik, így hidegen kell tartósítani. Ezért granulátum és tabletta formában lehet vele találkozni a polcokon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése