2011. október 6., csütörtök

Madárpókok

Manapság már nem szokatlan, hogy ízeltlábúakat tartunk kisállatként, de a legjobban elterjedt potrohosok a madárpókok. Ez sok mindennek köszönhető, ebbe most nem mennék bele mélyebben. Azonban aki találkozott már velük, az könnyen megérti, hogy mi a titok nyitja. :)

Cyriocosmus elegans - a világ legkisebb pókja
Eddig körülbelül 900 fajuk lett azonosítva, és ez a szám csak emelkedni fog az idő múlásával.
De hogy az alapoknál kezdjem, és ne túl messziről: nyolc lábuk van, egy elő- és utótestük, továbbá egy pár érzékelő vagy tapogató láb, és egy pár méregkarom.
Igen, legújabb szőrös kis kedvencünk méreggel öli meg az áldozatát (egyik faj se veszélyes az emberi életre), amit a belefecskendezett anyag elkezd lebontani, majd ezt az energiaitalt szívják magukba önfenntartás céljából. Sarkítva valahogy úgy működnek, mint az előző posztban leírt harmatfüvek.

Akit ez a tény sem riasztott el a további olvasástól, leírnám, hogy miért jó tartani őket. Nem koszolnak össze semmit, ritkán igényelnek takarítást, kis teret foglalnak, gyönyörűek, és kevés pénzből is megoldható a fenntartásuk. Sőt, azt se fogják bánni - amennyiben biztosítva van számukra minden - , ha éppenséggel egyéb elfoglaltság miatt hanyagolnod kell őket egy-két napig! Méretük igen változatos, a 4-5 cm-től akár  25 cm feletti lábfesztávolsággal is találkozhatunk! Megjelenésükben is szó szerint sokszínűek; zöld, kék, sárga, narancssárga, rózsaszín, és még rengeteg más színnel is találkozhatunk nyolclábúinkon.

Életmódjuk szerint leginkább talajlakó, fán lakó, és üreglakó életmódot említhetünk, de vannak átmenetek, átfedések ezeken belül, felül is. Azt azonban tudni kell, hogy mindegyik fajnak megvannak a saját igényei, amiket célszerű és érdemes biztosítani, kezdve terráriumának az eredeti élőhelyéhez leginkább hasonlatossá tételével. Az se árthat, ha behelyezünk egy megfelelő méretű itatót, ezzel biztosítva a kellő nedvesség legalább egy részét.
Táplálékuk is egyszerűen beszerezhető a boltokban, mivel sáskát, szöcskét, csótányt, és egyéb ízeltlábúakat fogyasztanak leginkább. Ezeket a vállalkozóbb kedvűek akár otthon is tenyészthetik.
Persze a kép ennél árnyaltabb, több ezer oldalt is írhatnék ide, akkor is maradna még újdonság. A lényeg az, hogy némelyik fajt egyszerűbb, némelyiket nehezebb tartani, de bármelyiket is válasszuk, biztosan elégedettek lehetünk.

Mivel ezt amolyan kedvcsinálónak szántam, álljon itt két link, amikre kattintva bővebben is tudtok tájékozódni!
Arachnida fórum és Arachnoboards fórum (angol, de a képekért is megéri nézni).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése