2011. szeptember 29., csütörtök

Harmatfüvek - Drosera

Pár napja beszereztem egy harmatfüvet a Hortus Hungaricus-on, és úgy gondolom, megérdemelnek 15 perc hírnevet ezek a rendkívül érdekes, és változatos növények.


Az elnevezést a növény levelein napsütésben megcsillanó harmatszerű cseppek miatt kapta. Ezekkel a ragadós, átlátszó cseppekkel ejti csapdába, majd emészti meg a táplálékot, ami apró rovarokból áll. Igen, egy húsevőnövénnyel van dolgunk! :)

Több, mint száz fajtáról beszélhetünk, amiknek "karjai" az 1 centiméterestől, akár a lenyűgöző 3 méteres hosszig is nőhetnek (fánlakó fajok esetében). Viszonylag igénytelen növényekről van szó, de igénylik a fajuknak megfelelő tartást. Vannak télálló fajaik, de a legtöbb trópusi eredetű, így ezeket télen szobában is remekül lehet tartani.
Bármilyen furcsa is egy ilyen növény esetében, itt is találhatunk virágot, és az abból fejlődő gyümölcsöt. Ezt egy ágacska magasan eltartja a karoktól, valószínűleg azért, hogy a porzást végző rovarok könnyebben megtalálják. A gyümölcsben akár több ezer aprócska mag is lehet, tehát egy kevéske szerencsével egy egész erdőt, mezőt hozhatunk létre egyetlen tőből is! Ugorjunk azonban a táplálkozáshoz, mert bármilyen csodásan is festenek harmatfüveink, mégiscsak rovarevő mivoltuk miatt tartjuk őket.


A rovarokat egy édeskés, ragasztószerű anyag kiválasztásával csalogatja magához hősünk, majd ugyanezt a ragacsot felhasználva csapdába ejti őket. Ekkor, mint minden rendes harmatfű, elkezdi felpödörni a szóban forgó rovarokkal bővült levél-karokat, ezzel is még jobban beragasztva azokat. A mirigyek által kibocsátott emésztőenzimek segítségével elkezdődik a táplálék lebontása, és az így keletkező levest egy második mirigytípussal szívja fel.
Egyébként a karok záródása rendkívül gyors is lehet, a D. glanduligera tizedmásodpercek alatt végzi el a mozdulatsort. Persze itt nem beszélhetünk tényleges mozgásról, csupán a zsákmány érintése által kiváltott reakcióról.

Összefoglalásul pedig álljon itt egy kis gondozási segédletet. Azt azért mindenki vegye figyelembe, hogy mindegyik fajnak megvan a maga szükséglete, mint ahogy már a cikk elején is említettem! Itt most az országban legkönnyebben beszerezhető fajokkal kapcsolatosan osztanék meg pár alap gondolatot.
  • Szeretik a napfényt, de közvetlenül ne tegyük ki őket erős sugárzásnak, mert megéghetnek (főleg nyáron). Inkább szűrt fényt alkalmazzunk!
  • Szintén kedvelik a magas páratartalmat, amit legkönnyebben egy lezárható terrárium segítségével érhetünk el. Ezeket szépen be lehet rendezni, érdemes ebben tartani a növényt (vagy ha nincs, megteszi egy nagy befőttes üveg is).
  • Csak desztillált vízzel, vagy tízperc után begyűjtött esővel öntözzük! Ez nagyon fontos, mert a csapvízben található ásványi anyagok hamar elpusztítják a harmatfüveket!
  • Ne adjunk neki túl nagy táplálékot, mert az csak kiszabadul a csapdából, és akár kárt is tehet kedvencünkben!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése