2011. július 25., hétfő

Salar de Uyuni (Salar de Tupuna)


Ez a Bolíviában található természetes képződmény életre szóló élmény nyújt mindazoknak, kiknek sikerül eljutniuk ide. Sehol máshol nem találunk ehhez foghatót a bolygón. És hogy mi ez? Víz és sórétegek váltakozása!

Ez a "sólapka" hatalmas a maga tíz és félezer km^2-es kiterjedésével, és nem mellesleg a tengerszint felett háromezer-hatszáz méterre található. Hihetetlenül sík az egész, a teljes területén mindössze egyetlen méteres emelkedéssel. Egyébként pedig igen jó bányászati lehetőségeket rejt magában.

Egy irdatlan méretű sókészletről beszélhetünk, ami telített, vagy majdnem telített sós vizet rejt a kéreg alatt. Ezenfelül ez a víz nagyon gazdag lítiumban, becslések szerint a Föld készleteinek 50-70%-a található itt, és vár feldolgozásra. Mindemellett találhatunk itt magnéziumot, nátriumot, és káliumot is.



De persze minket a turisztikai szempontból érint leginkább a táj, így inkább arról írnék. Bármilyen kegyetlen körülmények is uralkodjanak itt, azért itt is megtalálhatóak az élet nyomai. Növényekkel leginkább kaktuszok formájában lehet találkozni, amik rendkívül lassan, évente egy cm-es ütemben nőnek. Az állatok oldalát pedig a novemberenként itt költő flamingók milliói képviselik, de megtalálható itt egy nyúlszerű rágcsáló, egy rókaféle és egyéb madárfajok.
A látvány pedig magáért beszél. A hatalmas sík miatt a távolságok megszűnni látszanak, és mikor a kérget víz borítja, megszűnik az ég és föld közötti határvonal! Egyébként aki egy kis történelem után sóvárog, az bizonyára ki tudja elégíteni az éhségét az itt található vonattemetővel. De szavak helyett álljanak itt képek, azok jobban szemléltetik mire gondolok!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése