2011. július 19., kedd

A Scoville-skála

A Scoville-skála arra szolgál, hogy megállapítsuk az egyes paprikafajták csípősségét. Az egységek száma megmutatja, hogy egy-egy paprikában mennyi kapszaicin, azaz a csípősséget okozó vegyület található. A módszer a következő: a kapszaicin olaj alkoholos kivonatát cukros vízhez adják, és addig hígítják az oldatot, amíg a csípősség már nem érezhető.

Egyébként Wilbur Scoville amerikai patikus találta fel a módszert még 1912-ben, és azóta is ez van használatban. Ez szerintem elég jól mutatja, hogy mennyire bevált.
A skála jelenleg 16 millió egységig terjed, ami a tiszta kapszaicint jelzi. A magyar zöld paprika 500-1,500, a jalapeno 2,500-8,000, a vörös savina habanero 350,000-580,000 egység között mozog. A legerősebb paprikák pedig az 1 millió egységet is meghaladják, ami azt jelenti, hogy több, mint egymillió alkalommal kell hígítani az oldatot! A jelenlegi csúcstartó pedig a Trinidadi Skorpió Hóhér T paprika, a maga 1,463,700 egységével.


Az ilyen csípős paprikákkal már óvatosan kell bánni, mert szembe kerülve akár vakságot is okozhatnak, és mindenképpen javasolt kesztyűben feldolgozni őket! Gyerekek kezébe pedig még véletlen sem szabad kerülniük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése