2011. július 21., csütörtök

Gömbhal - Takifugu rubripes


 A gömbhal, vagy más nevén fugu, a gasztronómiai világ orosz rulettje. Halálos mennyiségű tetrodoxin nevű mérget tartalmaz, amit rendkívül nehéz eltávolítani belőle. Ennek az anyagnak nincsen ellenszere, így akinek a szervezetébe jut, szinte biztos halállal néz szembe, ha csak nem jut kórházba. A hal legmérgezőbb, és egyben legfinomabb része - a máj - 1984-ben be lett tiltva, és ezt azóta se oldották fel!

A japánok már évszázadok óta fogyasztják ezt a különlegességet, aminek a legismertebb alanya a címben is szereplő faj. Több, mint 2300 éves szemétgödrökben is találtak fugu csontokat!
Ebből kifolyólag ez a hal lett a japán ételkultúra egyik zászlóshajója, amit szinte mindenki ismer.

A gömbhal mérgét egy bizonyos baktériumfaj fogyasztásával szerzi, amire természetesen ő maga immunis. Manapság már tenyésztenek biztonságos, azaz méregtelen változatokat is. Ezt úgy érik el, hogy egyszerűen nem engedik enni a halakat a baktériumból.


Fugu-séf azonban így sem lehet bárkiből. Több éves intenzív tréning után egy írásbeli teszt, fajfelismerési teszt, és a vizsga végén a szakácsnak meg kell ennie a maga által elkészített ételt, így elnyerve az engedélyt. Ezzel sikerült igencsak leszorítani a mérgezéses eseteket, amikből csupán 6% jár halállal. Ezek nagy része pedig halászokkal történik, akik maguk készítik el a kifogott példányokat.

Aki úgy érzi, hogy ezek után is mindenképpen ki szeretné próbálni ezt a finomságot, annak sajnos nincs rá lehetősége kicsiny hazánkban, mivel az Unió teljes területén be van tiltva a forgalmazás. Az egyébként már 4000 Ft-tól is beszerezhető halért ki kell utazni Japánba, vagy az Egyesült Államokba.

Utagawa Hiroshige festménye

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése